BEHANDELINGEN


Coming in en coming out

Het is voor bi-culturele LHBTQI+’ers goed om te beseffen dat ze superdivers zijn. Deze doelgroep leidt een mooier, maar ook zeker een ingewikkelder leven dan veel andere mensen, met zowel positieve als negatieve gevolgen. Bi-culturele LHBTQI+’ers hebben vaak veel moeite om zichzelf te accepteren, daarbij is vaak de acceptatie van hun omgeving nog een groter probleem… 

Superdivers is het nieuwe normaal.


Neem contact op Maak een afspraak

‘Coming out’  ook wel ‘uit de kast komen’ zal bij de meeste van ons wel bekend zijn. Als LHBTQI+’er vertel je de buitenwereld over je seksuele geaardheid of genderidentiteit. Maar vóórdat je dit aan anderen verteld zul je dit eerst bij jezelf moeten herkennen en erkennen. Dit laatste noemen we ‘coming in’.

Coming in is het herkennen en erkennen.

‘Coming in’ is het startpunt voor veel LHBTQI+’ers en wordt daarmee veel belangrijker gezien als ‘coming out’. Niet iedereen wil of kan immers uit de kast komen. ‘Coming in’ draait om het vormgeven van je eigen identiteit, jezelf accepteren zoals je bent en het vinden van veiligheid en vertrouwen. ‘Coming in’ is het accepteren en internaliseren van je eigen seksuele geaardheid, genderidentiteit en genderexpressie, die van de meerderheid van de samenleving kan afwijken.

Coming out is het daadwerkelijk vertellen.

Bi-culturele LHBTQI+’ers kunnen veel moeite hebben met een ‘coming in’. Hun cultuur en/of religie staat vaak afwijzend tegen alles wat afwijkt van ‘de norm’. Veel bi-culturele LHBTQI+’ers hebben een religieuze achtergrond. De culturele gebruiken en opvattingen compliceren de ‘coming in (en out)’ aanzienlijk. Niet alleen voor diegene zelf, maar ook binnen hun familiekring, netwerken en de overige buitenwereld.

Acceptatie vanuit religieuze leiders voor de combinatie religie en homoseksualiteit is helend voor mensen die hier mee worstelen

De culturele en religieuze opvattingen van mensen zorgen er helaas voor dat minderheden, en in dit geval bi-culturele LHBTQI+’ers, worden gediscrimineerd. Gesprekken over partnerkeuze worden vaak niet of nauwelijks gevoerd en het hebben van een (openlijke) relatie met iemand van hetzelfde geslacht is ondenkbaar. Dit maakt het voor de bi-culturele LHBTQI+'ers extra ingewikkeld om zichzelf te accepteren. Bij hun familie en naasten uit de kast te komen lijkt nauwelijks een optie…

‘Coming out’ is een belangrijke stap volgende de westerse LHBTQI+ beweging. Binnen de transculturele systeembenadering kan een ‘coming out’ als belangrijk markeerpunt in je leven worden gezien (ook wel levensfaseovergang genoemd - Rhmaty, 2019). Bij een levensfaseovergang volgt er een afzonderlijke transitie in het leven van degene die dit meemaakt. 

Wil jij hulp bij jouw coming in of jouw coming-out? Dan kan Radiant & Gan jouw helpen!

Werkwijze

Bij Radiant & Gan staat de cliënt centraal, alles gaat altijd in overleg met de cliënt. Bij Radiant & Gan gaan wij uiterst zorgvuldig om met jouw privacy en indien gewenst kun je de therapie ook geanonimiseerd volgen. Lees hier verder over de werkwijze van Radiant.

Ontdek de mogelijkheden voor vergoeding van behandelingen via je aanvullende zorgverzekering; informeer rechtstreeks bij je zorgverzekeraar voor specifieke details.

Contact

Neem contact op!


Ben je geïnteresseerd in één van mijn behandelingen? Neem dan vrijblijvend contact op, of maak gemakkelijk een afspraak online!